Фокусът днес ще бъде енергетика, но няма как да не

...
 Фокусът днес ще бъде енергетика, но няма как да не
Коментари Харесай

Проф. Румен Гечев: АЕЦ „Белене“ означава енергийна и икономическа сигурност за България

 Open photo

 

„ Фокусът през днешния ден ще бъде енергетика, само че няма по какъв начин да не засегнем и обществено стопански въпроси, защото нещата са свързани. Трябваше да стигнем до днешната конюнктура на енергийна рецесия, с цел да се разбере, че през всичките тези години Българската социалистическа партия е била права. В нашата „ Визия за България “ енергетиката е обсъждана като основен бранш. Винаги сме изтъквали, че България освен би трябвало да резервира, само че и да развива нуклеарната си енергетика. “

 

Това съобщи лидерът на листата на „ Българска социалистическа партия за България “ в 15 МИР Плевен проф. Румен Гечев по време на полемика в града, която бе отдадена на енергийната рецесия, както и на развиването на нуклеарната енергетика в страната ни. Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова също участва на срещата.

Проф. Гечев се разгласи за опазване на топлоелектрическите централи в „ Марица Изток “ и акцентира, че сега Европа взима решения за разширение и топене на този бранш. „ Къде бяха нашите съперници, когато ние обяснявахме, че България би трябвало да резервира и развие нуклеарната си енергетика. Всички знаем какви въртележки прави Бойко Борисов за „ Белене “. След това се извъртя на 180 градуса, разгласи плана за един мочур и съобщи, че той би трябвало да се закрие “, добави той.

„ Ние от Българска социалистическа партия изрично желаеме да се приключи АЕЦ „ Белене “, а също по този начин сме и за разширението на централата в Козлодуй. По отношение на Белене към този момент има вложени 3 милиарда лв., купихме си и реакторите. През 2013 год. имаше референдум за АЕЦ „ Белене “, който ние организирахме и хората изявиха своето предпочитание за градежа на централата, само че идващите ръководства отхвърлиха да изпълнят тяхната воля. И обстановката сега е, че цените на на свободния пазар в пиковите часове надвишават 900 лв., а в Европа е над 600-700 евро за 1 мегаватчас “, безапелационен бе Гечев за проблемите в енергетиката и предлаганите от левицата ограничения.

Социалистът уточни, че въведената преди 2 години от ГЕРБ свободна борса за електричество вместо да спомогне за понижаването на цените е съдействала за това те да скочат до небесата. „ Ако се бяха вслушали в Българска социалистическа партия – в този момент 2 реактора по 1000 мегавата щяха да работят в Белене и българската стопанска система щеше да наподобява друго. Г-н Борисов на срещата пред Американската Търговска Камара се появи и сподели, че е спрял енергийните планове – Белене, Южен Поток и Бургас-Александруполис в символ на другарство към Америка “, посочи лидерът на листата в Плевен.

„ Като гласуваме с бюлетина номер 28 на 2 октомври – ние ще дадем късмет на Българската социалистическа партия в Народното събрание да си свърши работата и да убедим нашите бъдещи сътрудници, че този план в Белене би трябвало да бъде приключен. Защото това са нови технологии, хиляди работни места, енергийна и икономическа сигурност за България “, сподели в умозаключение проф. Румен Гечев.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в !  

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР